"פטנט ישראלי גאוני": 6 טעויות שהרסו את העיר שלכם
גילי מלניצקי
דה מרקר
02.10.2020
מגדלים בכל מחיר
נטלי רויזין, אדריכלית
"צריך לומר את זה, אם נותר עוד ספק: שכונות המגדלים המסוגרות שנבנות בשנים האחרונות הן טעויות תכנוניות, שפוגעות גם באיכויות העירוניות של העיר וגם באיכות החיים של התושבים עצמם", אומרת האדריכלית נטלי רויזין. כמי שנטלה חלק בכתיבת נייר המדיניות של מכון אלרוב לחקר הנדל"ן באוניברסיטת תל אביב בנושא רבי־קומות בישראל, היא מסבירה כיצד מתחמי המגדלים החדשים שצצים במקומות רבים בארץ פועלים כביכול בשם העירוניות — אך בפועל מחסלים אותה.
"ההיגיון שעומד מאחורי העלייה לגובה של דפוסי המגורים קשור אמנם בצורך להגביר צפיפות בעיר וביצירת אינטנסיביות עירונית — אבל התוצאה הפוכה. פרבר שעולה לגובה של 15–25 קומות בשכונות חדשות — בפתח תקוה, או בעיר ימים בנתניה — חוטא למטרה שלשמה הוא הוקם. במתחמים האלה מחברים על מגרש אחד שלושה או ארבעה בניינים בני 9–10 קומות לטובת מגדל אחד — וכך נוצרים מגדלים גבוהים, מבודדים ומרוחקים זה מזה, שפוגעים באיכויות העירוניות במקום לייצר אותן. המרווחים שנוצרים בין מגדל למגדל מתמלאים בשטחים פרטיים מוקפי גדרות המשמשים לרוב כמגרשי חניה, וכך נעלם הרצף העירוני והכיף של ללכת בעיר ברגל ולהיות חלק מקהילה נפגשת שמזינה עסקים מקומיים. בשכונות המגדלים אין סיבה לצאת מהרכב, בעוד שרחוב עם מספר מבנים של עד 10 קומות בצפיפות גבוהה, עם חזית מסחרית שיש בו שילוב של גני ילדים, גן ציבורי ובתי קפה — מעודד ללכת ברגל ולייצר קהילה.
"זה לא שהמגדלים הם אנטי־תכנוניים במהותם. גורדי השחקים שנמצאים במרכזי ערים גדולות, כמו בירושלים או בתל אביב, משתלבים במקרים רבים בשפת הרחוב: יש להם חזית מסחרית, ובחלק מהמקרים מתאפשר מעבר דרכם, ואז הם לא מבודדים — אלא מעודדים עירוניות ותורמים לה. הבעיה מתחילה כשבונים לגובה רק לשם הבנייה לגובה.
"ניקח את שכונת פארק הים בדרום בת ים, למשל. במסגרת תהליכי ההתחדשות העירונית בעיר, ישנה מגמה של עלייה לגובה לטובת הקמת מגדלים בני 20 קומות ויותר. העיקרון התכנוני המרכזי שמלווה את התוכנית הזאת הוא בנייה מדורגת שלא תסתיר את קו החוף.
"כלומר, בנייה נמוכה בקרבת חוף הים, ועלייה לגובה ככל שמתקדמים מזרחה. על פניו — נשמע הגיוני. אלא שהתפישה הזאת מתעלמת מהתפישה הכלל עירונית של בת ים, שקובעת עלייה לגובה בסמוך לצירים מרכזיים של הסעת ההמונים והרכבת הקלה המוקמים בעיר בימים אלה.
"התוכנית הזאת ספציפית לא מתייחסת מספיק לצפיפות שצריך לייצר ברחובות המסחר הראשיים — שם מתאפשר לבנות בניינים גבוהים בהרבה מ–10 קומות ולרכז סביבם את הבנייה לגובה. התוצאה היא עלייה לגובה בצורה מפוזרת מבלי לווסת את הצפיפות, ובעתיד, זה גם יקשה מאוד על הדיירים בבניינים האלה, שיידרשו לשאת בעלויות התחזוקה ובתיקונים יקרים של מערכות מורכבות — יותר מאלה שנדרשים בבניינים של 10 קומות".